Bacalaureatul 2010 incepe pentru aproximativ 200.000 de elevi. Intre 15 si 17 februarie are loc proba orala de limba romana din cadrul bacalaureatului 2010.
Subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana sunt elaborate de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE). Subiectele cuprind texte literare si nonliterare si vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.
Elevii nu au voie sa introduca in salile de examen materiale interzise, iar daca o fac vor fi eliminati din examen. La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. De asemenea, elevii nu au voie sa intre in clase cu telefoane mobile sau alte aparate cu care s-ar putea copia.
La probele orale nu se primesc note, ci calificative, in functie de un punctaj de pana la 100. Chiar daca punctajul unui elev in urma sustinerii probelor orale este 0, el va avea calificativul de incepator, acesta neconditionand promovarea bacalaureatului. Elevii care nu se prezinta la probele orale au voie sa participe la probele scrise, insa nu pot promova examenul de bacalaureat.
Proba orala de limba romana va fi urmata, tot in timpul anului scolar, de o proba de limba straina si una de informatica, iar la sfarsitul anului scolar elevii vor sustine alte trei probe, de data aceasta scrise, care se noteaza si se constituie in medie finala de bacalaureat. Elevii care studiaza in alta limba decat romana vor sustine, in plus, o proba scrisa si una orala de limba materna.