Bacalaureat: perle din texte copiate

0
(0)

La proba scrisa de Romana de la examenul de Bacalaureat s-a copiat pe rupte dupa culegerile liliput cu subiecte rezolvate. Din cauza limbajului prea sofisticat pentru nivelul lor, sensurile cuvintelor s-au amestecat, dand nastere la binecunoscutele “perle”.

Un candidat din Bucuresti, dupa ce a copiat fraza de introducere dupa o culegere privind definitia basmului cult, incearca sa convinga profesorii corectori ca Ion Creanga s-a maturizat odata cu Harap Alb.
Pentru ca nu a inteles nimic din ce a copiat, el a scris: “Basmul cult isi are originea in cel popular de la care autorul preia tiparul narativ, dar reorganizeaza elementele stereotipi (in loc de “elementele stereotipe conform viziunii sale stilistice“, asa cum scrie in “ghid”)”. Intr-o alta lucrare, candidatul, folosind aceeasi sursa de inspiratie, a incheiat aceeasi fraza cu “elementele stereotipii“.

Un alt candidat face urmatoarea observatie: “Spanul a fost pentru Ion Creanga un model de personaj nenorocit pe care l-a urmat toata viata“.

Un alt candidat a scris “conform conceptiei lui Eugen Lovinescu deviate din teoria sincronismului“, in loc de “derivate“, iar un altul a copiat gresit, scriind despre “dimensiunea profund confesiva a poeziei lui Nichita Stanescu“, in loc de “dimensiunea profund confuziva“.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0