Bacalaureatul 2010 incepe azi

0
(0)

Luni, 15 februarie 2010, pentru prima oara in istoria postdecembrista a Bacalaureatului, examenul incepe in timpul anului scolar si nu la sfarsitul acestuia, cu evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba si literatura romana.

Proba orala de limba si literatura romana se va desfasura in zilele de 15, 16 si 17 februarie si pentru sustinerea ei s-au inscris 204.708 elevi, repartizati in 1.411 centre de examen.

Luni, 15 februarie, vor sustine prima proba de bacalaureat 83.233 candidati, 75.689 in data de 16 februarie, respectiv 45.778 in data de 17 februarie.

Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna va avea loc intre 17 si 19 februarie 2010, iar numarul total de elevi inscrisi este 9.228 (limba croata – 34, limba maghiara – 8.276, limba germana – 758, limba sarba – 29, limba slovaca – 74, limba turca – 11 si ucraineana – 46.)

Ministerul Educatiei mai anunta ca subiectele pentru probele de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna se elaboreaza de catre Centrul National de Evaluare si Examinare (CNEE).

Acestea cuprind texte literare si nonliterare, functionale si nonfunctionale si itemi corespunzatori descriptorilor competentelor din programele pentru bacalaureat si vor avea un grad de complexitate care sa permita tratarea lor integrala in maximum 10-15 minute.

La proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna, precum si la proba orala de evaluare a competentei lingvistice intr-o limba de circulatie internationala studiata in liceu, candidatii intra in sala de examen in ordinea afisata, respectandu-se criteriul alfabetic si ora prevazuta pentru fiecare grupa.

Candidatii nu au voie sa patrunda in sala cu orice fel de lucrari: manuale, dictionare, notite, insemnari etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, precum si cu telefoane mobile sau cu orice mijloc electronic de calcul/comunicare.

La probele orale, candidatul extrage un bilet si primeste hartie stampilata pentru ciorna. Pentru elaborarea raspunsurilor, se acorda fiecarui candidat cate 15 minute, iar pentru sustinerea acestora in fata comisiei, cate 10 – 15 minute.

Rezultatul obtinut de fiecare candidat la proba de evaluare a competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana, respectiv in limba materna nu se exprima prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenta corespunzator grilei aprobate la nivel national.

Ministerul Educatiei mai anunta ca un elev care nu se prezinta la probele orale poate participa la probele scrise, insa nu poate promova examenul de bacalaureat.

Alte amanunte despre Bacalaureatul 2010

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0