Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului precizeaza tuturor elevilor, familiilor acestora si profesorilor, ca examenul de Bacalaureat nu a fost prejudiciat si ca el continua în conditii normale.
Toate lucrarile la proba scrisa de limba si literatura româna sunt evaluate si notate, conform procedurilor în vigoare. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului dezminte acuzatiile profesorului Gheorghe Radulescu, potrivit carora examenul a fost fraudat si condamna dezinformarile grosolane pe care domnul în cauza le-a indus prin intermediul mass-media.
În urma primei evaluari facute de catre MECT, pe baza informatiilor venite din centrul de corectare 128, unde s-a sesizat asa-zisa frauda, institutia noastra precizeaza:
1. Domnul Gheorghe Radulescu a corectat doar 17 lucrari din cele 60 care îi erau destinate si nu peste 50, asa cum a sustinut. De asemenea, dumnealui a notat fiecare lucrare cu note de la 2 la 10, asa cum reiese din borderoul de corectare, lucru care infirma faptul ca acestea ar fi fost „trase la indigo”. În caz contrar, notele ar fi trebuit sa fie identice. În acelasi timp, aceasta informatie infirma asertiunea sa, conform careia nu ar fi pus note lucrarilor.
2. Al doilea profesor corector, care avea aceleasi 60 de lucrari, a declarat pe proprie raspundere ca tezele incriminate nu sunt identice. Singurul lucru aproximativ asemanator între ele sunt sintagme învatate la scoala, lucru normal daca elevii care au sustinut examenul au învatat dupa aceleasi materiale sau au învatat în liceu la clasa aceluiasi profesor. Pentru o întelegere mai exacta a afirmatiei anterioare, precizam ca majoritatea elevilor si a celor care nu mai sunt elevi obisnuiesc sa uziteze în procesul de învatare sintagme. Un exemplu celebru în acest sens este „luceafarul poeziei românesti”, când denumesc numele poetului Mihai Eminescu. Aceasta sintagma devine un automatism, mai târziu, în procesul de comunicare.
3. Notele puse pe lucrarile incriminate de catre al doilea profesor corector sunt de la 2 la 9, 60, ceea ce sustine, înca o data, faptul ca tezele nu sunt „trase la indigo”, ci ca pot fi evaluate separat, pe baza informatiilor pe care le contin.
4. La centrul nr. 128 sunt corectate lucrarile elevilor din trei licee bucurestene.
5. Domnul Gheorghe Radulescu s-a retras de buna voie din comisia de evaluare, în urma unei cereri scrise, în data de 28 iunie.
6. Profesorii evaluatori din comisia din care a facut parte domnul Radulescu au declarat ca procesul de corectare se desfasoara în conditii normale si ca nu au semnalat nici o suspiciune de fraudare pâna la aceasta ora.
Conducerea ministerului a convocat în cursul acestei dimineti toti presedintii comisiilor de examen din municipiul Bucuresti si a solicitat o informare completa a situatiilor din centrele de examinare si o atentie sporita pe toata durata Bacalaureatului. Presedintii comisiilor au declarat ca la nivelul Capitalei nu au fost semnalate incidente care sa împiedice continuarea examenului de Bacalaureat.Conform metodologiei, dupa încheierea Bacalaureatului, MECT va realiza, prin intermediul inspectoratelor scolare, evaluarea activitatii profesorilor angrenati în examenul de Bacalaureat, iar acolo unde se vor dovedi încalcari ale acesteia, se vor aplica sanctiuni. Înainte de începerea Bacalaureatului, toate cadrele didactice si-au asumat, pe proprie raspundere, în scris, ca au luat cunostinta de prevederile metodologiei, cu drepturi, obligatii si sanctiuni. Sanctiunile pornesc de la simple avertismente si ajung, dupa caz, la întocmirea dosarelor penale.Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului precizeaza, înca o data, ca lucrarile din centrul 128 sunt corectate si notate, iar bacalaureatul continua în conditii normale.Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului atrage atentia elevilor, familiilor acestora si profesorilor, ca exista posibilitatea sa mai asistam în zilele urmatoare la afirmatii gratuite, care au în spate alte interese decât cele ale elevilor si ale cadrelor didactice, precum cele facute de Gheorghe Radulescu.Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului face un apel la calm si solicita elevilor, familiilor acestora si cadrelor didactice, sa se concentreze asupra examenului de Bacalaureat, care nu va fi anulat, ci va continua pâna la final, în data de 5 iulie.
Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului face un apel si catre mijloacele de comunicare în masa în vederea tratarii subiectelor de senzatie vândute de binevoitori precum domnul Radulescu cu deontologie, având în vedere ca în acest moment cei mai prejudiciati de asemenea afirmatii sunt elevii care sustin examenul de Bacalaureat. De asemenea, afirmatiile total iresponsabile ale domnului Radulescu aduc prejudicii profesorilor care stiu sa-si respecte meseria si statutul.Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului condamna tentativele de furt intelectual si sanctioneaza conform metodologiei si Statutului Cadrului Didactic orice asemenea manifestari. Ministerul va analiza, punctual, cu maxima responsabilitate si seriozitate, toate sesizarile primite. Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului condamna deopotriva defaimarea si dezinformarile grosolane pe care anumite persoane le practica la adresa întregului sistem de învatamânt si, cu precadere, asupra elevilor si a corpului cadrelor didactice.