LEGEA EDUCATIEI NATIONALE

0
(0)

Legea Educatiei Nationale , publicata oficial în Monitorul Oficial din 10 ianuarie 2011, a intrat in vigoare de miercuri 9 februarie 2011. Unele prevederi din Legea Educatiei Nationale se aplica imediat, iar pentru altele urmeaza sa fie elaborate norme de aplicare. Potrivit art.361 (6), din Lege, „în termen de 8 luni de la intrarea în vigoare a prezentei legi, Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului elaboreaza metodologiile, regulamentele si celelalte acte normative care decurg din aplicarea prezentei legi si stabileste masurile tranzitorii de aplicare a acesteia”.

Printre articolele intrate deja în aplicare se afla si art. 215, care spune ca persoanele care ocupa o functie de conducere sau de demnitate publica nu pot fi în acelasi timp si rectori. Totodata, functia de rector este incompatibila cu o alta functie de conducere în cadrul unui partid politic.

De asemenea, de acum nu va mai fi permis nepotismul în sistemul universitar. În plus, acesta urmeaza sa fie „curatat” si de specializarile sau programele neacreditate, conform art.361 (4). „La data intrarii în vigoare a prezentei legi, institutiile de învatamânt superior acreditate înceteaza procesul didactic la toate specializarile/programele de studii care nu au fost autorizate sa functioneze provizoriu sau acreditate. Continuarea procesului didactic la aceste specializari/programe de studii sau initierea procesului didactic la alte specializari/programe de studii neautorizate ori neacreditate reprezinta o încalcare a legii, institutia de învatamânt superior fiind sanctionata cu intrarea în lichidare, iar vinovatii urmând a fi sanctionati potrivit prevederilor legale.”, spune legea. Pentru aceasta, însa, este nevoie ca ARACIS-ul sa prezinte lista tuturor specializarilor aflate în aceasta situatie.

Ce aduce nou Legea Educatiei Nationale:
– Clasa pregatitoare în învatamântul primar va fi introdusa din anul scolar 2012 – 2013, iar clasa a IX-a va fi inclusa în ciclul gimnazial începând, cu generatia de elevi care intra în clasa a V-a în anul scolar 2011 – 2012.
– Admiterea la liceu si examenul de bacalaureat vor avea loc în 2011 la fel ca în anul scolar precedent.
– Examenul de bacalaureat se va desfasura în conformitate cu prevederile noii legi a educatiei de la generatia de elevi care începe clasa a IX-a în anul scolar 2012 -2013, respectiv din 2016, iar admiterea la liceu – de la generatia de elevi care începe clasa a V-a în anul scolar 2011-2012.
– Costul standard per elev si a principiul „finantarea urmeaza elevul” se aplica din 2012.
– Masura acordarii a 500 de euro pentru educatia permanenta a fiecarui nou-nascut intra în vigoare începând din 2013.

Daca nu ati citit-o poate ca ar fi cazul.

Download Legea Educatiei Nationale (format pdf)

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0