Miercuri examenul la Matematica sau Istorie

0
(0)

Peste 36.000 de absolventi de liceu s-au inscris la proba obligatorie a profilului, dintre care 31.845 vor sustine examenul la Matematica si 4.383 la Istorie, potrivit datelor furnizate de Ministerul Educatiei Nationale. Absolventii de la real, tehnologic, militar si pedagogic vor da examen la Matematica, in timp ce absolventii de la uman si de la filiera vocationala vor sustine examenul la Istorie.

In urma cu un an, tot la sesiunea august-septembrie a bacalaureatului, s-au inscris la examenele de Matematica sau Istorie 56.546 de absolventi de liceu, dintre care 51.940 la Matematica si 4.606 la Istorie (Sursa).

Examenul incepe la ora 9:00, dureaza 3 ore, iar elevii care sunt surprinsi in examen cu copiute sau telefoane mobile sunt dati afara din examen, indiferent daca au copiat sau nu. Absolventii eliminati din examen pierd dreptul de a sustine Bacalaureatul in urmatoarele doua sesiuni.

De la primul examen scris al acestei sesiuni de bacalaureat – cel de Limba si literatura romana – au fost eliminati din salile de clasa 109 candidati. La sesiunea de toamna a bacalaureatului 2013, 124 de absolventi au fost dati afara din primul examen scris pentru copiat.

Actualizare:

Subiecte Matematica – filierele Teoretica si Vocationala, specializara Matematica-Informatica

Subiecte Matematica – filiera Tehnologica

SUBIECTELE la proba de istorie de la Bacalaureat, sesiunea a II-a
Primul subiect a avut şapte cerinţe, legate de un fragment din lucrarea “O istorie a românilor”, de I. Bulei, şi un fragment din “România 1866-1947”, de K. Hitchins. Candidaţii trebuiau să răspunsă la următoarele cerinţe: numirea unei instituţii politice din Bucureşti precizate în al doilea fragment (2 puncte); secolul la care se referă informaţiile din primul text (2 puncte); două state precizate în cele două surse (6 puncte); scrierea literei corespunzătoare sursei care susţine că acţiunile domnitorilor au drept consecinţă schimbarea regimului politic (3 puncte); două informaţii care se află într-o relaţie cauză-efect, precizând rolul fiecăreia dintre acestea, din al doilea text (7 puncte); două conflicte din secolul al XV-lea desfăşurate în spaţiul românesc (6 puncte); o asemănare între două acţiuni diplomatice la care participă românii în secolul al XVI-lea (4 puncte).
La subiectul al doilea, pornind de la un fragment din “Istoria României”, de M. Bărbulescu, D. Deletant, K. Hitchins, Ş. Papacostea şi P. Teodor, candidaţii trebuiau să răspundă la şase cerinţe: numirea alianţei din care fac parte Franţa şi Rusia, precizată în textul dat (2 puncte); precizarea unei informaţii referitoare la primul război balcanic (2 puncte); marea alianţă din care face parte România şi menţionarea unui alt stat membru al acesteia la care se referă sursa dată (6 puncte); două caracteristici ale politicii externe promovate de România începând cu 1914, menţionate în text (6 puncte); formularea unui punct de vedere referitor la al doilea război balcanic şi susţinerea cu două informaţii selectate din textul dat (10 puncte); argumentarea, printr-un fapt istoric relevant, a afirmaţiei conform căreia realizarea României Mari a fost favorizată şi de politica de alianţe dusă de statul român la începutul secolului al XX-lea (4 puncte).
Ultimul subiect a avut ca cerinţă elaborarea unui eseu, în aproximativ două pagini, despre evoluţia internă a statului român şi participarea României la relaţiile internaţionale în secolul al XX-lea.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2014 – Sesiunea august-septembrie 2014

14 – 18 iulie 2014 Inscrierea candidatilor la a doua sesiune de examen
18-19 august 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
18-19 august 2014 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
19-20 august 2014 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
21 – 22 august 2014 Evaluarea competentelor digitale – proba D
25 august 2014 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
26 august 2014 Limba si literatura materna – proba E)b) – proba scrisa
27 august 2014 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
29 august 2014 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
1 septembrie 2014 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00) si depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
2-3 septembrie 2014 Rezolvarea contestatiilor
4 septembrie 2014 Afisarea rezultatelor finale

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0