S-a adeverit: Bacalaureat 2010 cu doar trei probe

0
(0)

Ceea ce scriam intr-un post precedent s-a adeverit: Bacalaureatul va include, din 2010, trei probe scrise, care vor fi sustinute dupa ce, in timpul ultimului an de liceu, elevii vor trebui sa treaca teste eliminatorii de limba romana, limbi straine si folosire a computerului.

Guvernul a adoptat in acest sens o Ordonanta de urgenta.

Elevii vor da o proba la Limba si literatura materna, o proba scrisa diferentiata in functie de filiera si profil si o proba conforma filierei si profilului.

Propunerea pentru organizarea Bacalaureatului cu trei probe obligatorii se regaseste in proiectul de lege publicat de Ministerul Educatiei.

Astfel, elevii vor da o proba la Limba si literatura romana, proba comuna pentru toate filierele, profilurile si specializarile (si o proba la limba materna pentru elevii care au urmat studiile intr-o limba a minoritatilor nationale).

Cei din filiera teoretica, tehnologica sau vocationala vor da o proba de Matematica pentru profilul real iar pentru profilul umanist din filiera teoretica sau vocationala vor da o proba de Istorie.

La a treia proba elevii pot opta, in conformitate cu filiera, profilul si specializarea urmate, intre mai multe probe: Fizica, Biologie, Chimie sau Informatica pentru profilul real sau Geografie, Filosofie, Logica, Economie, Psihologie sau Sociologie pentru profilul umanist.

Bacalaureatul va consta insa si in evaluari sumative, nivelul de competenta in domeniul unei limbi straine de circulatie internationala fiind stabilit in raport cu standardele europene recunoscute in domeniu, acelasi lucru fiind valabil si pentru evaluarile privind competentele digitale.

In plus, elevii care au sustinut, in cadrul ciclului preuniversitar, examene de evaluare a competentelor lingvistice sau digitale pot beneficia de recunoastere si echivalarea rezultatelor obtinute la examene, la absolvirea liceului.

Examenul national de bacalaureat se considera promovat de catre elevii care au sustinut toate probele (inclusiv evaluarile competentelor digitale si de limba straina) si care au o medie aritmetica a notelor de cel putin 6.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0