Ciclul gimnazial va avea cinci ani incepand cu anul scolar 2011-2012

0
(0)

Legea educatiei nationale care a intrat în vigoare la 1 ianuarie 2011 prevede ca elevii care din toamna vor intra în clasa a V-a vor sta în gimnaziu cu un an mai mult, adica cinci în loc de patru, inclusiv clasa a IX-a, potrivit Mediafax.

Legea 1/2011 prevede masura introducerii clasei a IX-a în învatamântul gimnazial care intra în vigoare începând cu generatia de elevi care începe clasa a V-a în anul scolar 2011-2012. La finalul clasei a IX-a, în baza unei metodologii elaborate de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului, se realizeaza o evaluare nationala obligatorie a tuturor elevilor.

Evaluarea se realizeaza la sase probe, una fiind specifica minoritatilor nationale. Este vorba despre probe scrise la limba si literatura româna, limba materna, o alta transdisciplinara la matematica si stiinte, dar si la o limba de circulatie internationala. De asemenea, evaluarea include si o proba practica de utilizare a calculatorului, precum si o proba orala transdisciplinara de evaluare a competentelor civice si sociale, ambele sustinute în timpul anului scolar.

Rezultatele evaluarii se exprima printr-un punctaj, similar testelor internationale. Absolventii învatamântului gimnazial dobândesc diploma de absolvire si foaia matricola, parte a portofoliului educational, potrivit Legii educatiei.

Tot în cazul elevilor care intra în clasa a V-a în 12 septembrie 2011, admiterea la liceu se va desfasura la nivelul unitatii de învatamânt pentru care opteaza.

Continuarea studiilor din învatamântul gimnazial în învatamântul liceal este asigurata pe baza unui proces de consiliere si de orientare scolara si profesionala. Numarul de locuri alocate clasei a X-a este cel putin egal cu cel al absolventilor clasei a IX-a. Dupa absolvirea gimnaziului, elevii urmeaza liceul sau scoala profesionala.

Admiterea la liceu sau la scoala profesionala se muta la nivelul unitatii de învatamânt. Astfel, în cazul în care numarul de candidati nu depaseste numarul locurilor oferite de unitatea de învatamânt, admiterea se va realiza pe baza portofoliului educational al elevului.

În cazul în care numarul de candidati este mai mare decât numarul locurilor oferite de unitatea de învatamânt, admiterea se face luând în calcul în proportie de 70% portofoliul educational al elevului, media de absolvire a învatamântului obligatoriu, precum si media la probele de la evaluarea nationala de la sfârsitul clasei a IX-a si în proportie de 30% nota obtinuta la proba de admitere stabilita de unitatea de învatamânt. În cazul mediilor egale, diferentierea se face pe baza portofoliului educational al elevului.

Legea educatiei mai prevede ca Metodologia-cadru de organizare si desfasurare a admiterii în clasa a X-a va fi elaborata de Ministerul Educatiei, Cercetarii, Tineretului si Sportului si anuntata pentru fiecare generatie cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a.

Unitatile de învatamânt au obligatia de a anunta public disciplinele la care se sustine proba de admitere, programele, procedurile de organizare a acesteia, precum si modul de utilizare a portofoliului educational pâna cel mai târziu la începutul clasei a VIII-a.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0