Concursul National al Copiilor “Calusul romanesc”

0
(0)

Aproximativ 1.700 de copii din judeţ şi din ţară participă începând de joi la ediţia a XV-a a Concursului Naţional al Copiilor “Căluşul românesc” ce se desfăşoară timp de două zile, joi şi vineri, la Slatina, potrivit AGERPRES.

Evenimentul a început joi dimineaţă, cu demonstraţii, la sediul Inspectoratului Şcolar Judeţean, apoi la Consiliul Judeţean Olt şi va continua seara, cu o paradă a costumelor populare, pe principala arteră rutieră din centrul municipiului Slatina, Bulevardul Alexandru Ioan Cuza.

Pe scena concursului, amenajată la Casa de Cultură a Tineretului din Slatina, vor urca 58 de formaţii artistice de dansuri populare şi căluşari din ţară şi din judeţul Olt, cei mai numeroşi fiind căluşarii copii din Olt. În premieră, faţă de alte ediţii, sunt invitaţi la eveniment copii da la un ansamblu folcloric din localitatea Slatina din Ucraina. Sunt prezenţi la Slatina şi se pregătesc pentru a evolua în concurs formaţii de căluşari, căluşeri şi căiuţi din judeţele Arad, Alba, Covasna, Iaşi, Sălaj, Timiş, Suceava, Mureş, Maramureş, Harghita, Braşov, Argeş, Dâmboviţa, Neamţ, Dolj, Gorj, Botoşani, precum şi 35 de formaţii de căluşari din judeţul Olt.

Organizatorii acestei ediţii a Concursului Naţional de Căluş sunt Palatul Copiilor şi Elevilor Slatina, Inspectoratul Şcolar Judeţean Olt, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Slatina, Consiliul Judeţean Olt, Primăria Slatina şi Ansamblul Profesionist “Doina Oltului”, Asociaţia “Căluşarii Slatinei”.

Căluşul este o tradiţie care se păstrează încă în judeţul Olt şi a intrat în patrimoniul cultural imaterial al UNESCO. De Rusalii, o ceată formată din 7, 9 sau 11 căluşari şi un mut colindă uliţele satului şi joacă în curţile localnicilor. Costumele căluşarilor sunt albe, împodobite cu bete colorate, batiste cusute în casă, iar pălăriile au mărgele şi panglici colorate.

Cea mai importantă recuzită a căluşarilor este steagul, o prăjină lungă de patru-cinci metri, în vârful căreia se leagă plante (usturoi, pelin – n.r.) şi un prosop cusut, în care se pune sare. Steagul se poartă de căluşari tot timpul jocului.

Nelipsit din mijlocul jocului este ‘mutul’, care are un rol foarte important între căluşari. Explicaţia apariţiei mutului în jocul căluşeresc este, conform specialiştilor în etnografie, aceea că, având în vedere că obiceiul se practică vara, în perioada marilor călduri, şi că mişcările jocului sunt foarte repezi, atunci când căluşarii dădeau semne de oboseală, intervenea mutul cu diferite mişcări hazlii, dându-le acestora un timp de repaus.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0