Unico Intensiv Vara 2013: un program de educatie stiintifica pentru copii

0
(0)

Universitatea din București în parteneriat cu Asociația Universitatea Copiilor începe modulul Unico Intensiv Vară 2013, care se va desfășura în perioada 24 iunie – 5 iulie. Proiectul este gratuit se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani.

Înscrierile se fac completând formularul la adresahttp://unico.org.ro/formular. Copii angajaților Universității din București au prioritate.

Primele ateliere vor începe marţi, 25 iunie și vor aborda diverse subiecte. Acestea se vor desfășura simultan în mai multe săli ale Universității din București, având în ambele săptămâni profesori coordonatori de la facultăți ale Universității din București.

Participanții la cursurile UNICO vor lucra în echipe, în atelierele la care s-au înscris.

Astfel, o parte dintre ,,micii studenți” vor participa la atelierul ,,Cum realizăm o hartă turistică”. Profesorul coordonator al acestui curs este lect. univ. dr. Gabriela Osaci-Costache.

Al doilea atelier este „Ce ne îngraşă din cartofii prăjiţi” şi se va desfăşura la Facultatea de Biologie din Grădina Botanică, la care profesorul coordonator este asist. univ. drd. Gabriela Pascale.

Un alt atelier, care va avea loc tot marţi, se numeşte „V-aţi visat vreodată exploratori?”. Tema se va desfăşura sub forma unui joc între două echipe de copii, care vor explora Parcul Carol din Bucureşti, pentru a alcătui la final o hartă istorico-geografică proprie a parcului. Profesorul coordonator al cursului este asist. drd. geograf Cezar Buterez.

Miercuri, 26 iunie, atelierul „Ce sunt norii și cum se formează?” coordonat de lector dr. Adrian Tişcovschi va deschide ziua atelierelor  geografice, continuând cu atelierul “Cum promovăm turistic Capitala?”, susţinut de doamnele profesoare de la Facultatea de Geografie, conf. univ. dr. Gabriela Manea, conf. univ. dr. Elena Matei, si lect. univ. dr. Iuliana Vijulie. Vom continua cu atelierele “Microorganismele – aliaţi sau duşmani?”, coordonate de lector dr. Ana-Maria Tănase, susţinute la Facultatea de Biologie din Grădina Botanică.

De asemenea, tot pe 26 iunie, asist. univ. dr. Mădălina Bălăşescu le va explica pe îndelete copiilor ce este presa, cum funcţionează şi care este rolul ei în societate.

Joi, 27 iunie, Ana-Maria Talos, doctorandă a Facultății de Geografie, va face o scurtă incursiune în istoria operelor şi teatrelor, urmată de prezentarea principalelor opere şi teatre ale lumii, fiecare cu specificul său.

Vineri, 28 iunie, doamna profesor emerit Zoe Petre va susţine atelierul „De ce învăţăm istoria antică?” la Facultatea de Istorie. Un alt atelier se va desfăşura la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, secţia japoneză, oferind copiilor posibilitatea de a descoperi Japonia prin concursuri de desen, caligrafie japoneză şi origami.

În cea de-a doua săptămână, luni 1 iulie, doamna lector universitar doctor Mioara Clius ne pune o întrebare simplă: „Protejăm şi noi puţin?”. La acest atelier copii vor afla ce înseamnă o arie protejată. care sunt obiectivele de protecţie, cum şi de cine este administrată dar şi care sunt activităţle permise/interzise. Un alt atelier al zilei, susţinut de Anca Rădulescu, masterand în sociologie şi asistenţă socială, este “Cum pot afecta geografia şi cultura o populaţie?”

În ziua de marţi, 2 iulie vom vizita platforma Măgurele a Facultăţii de Fizică Atomică şi Nucleară pentru susţinerea celor trei ateliere: 1. Jocul statistic – 2. Determinări experimentale de paralax? 3. Atenuarea luminii – și – vizita laboratoarelor facultății.

Un alt atelier se va desfăşura la Muzeul Ţăranului Român, sub îndrumarea doamnei conferenţiar al departamentului de studii culturale (specializarea Etnologie) a Facultăţii de Litere, Narcisa Alexandra Ştiucă, având titlul “Cine nu ştie juca mai bine n-o mai intra! [Cum petreceau de sărbători tinerii din satele de odinioară?]”.

În aceeaşi zi, se va organiza atelierul ,,Can we learn English through games? / Putem învăța engleza prin jocuri?”. Acesta se va defășura în limba engleză, iar copiii prin intermediul jocurilor vor avea posibilitatea să-și exerseze engleza și de asemenea să învețe noțiuni noi. Profesorul coordonator al acestui curs este Maria-Daniela Pomohaci, masterand al departamentului Catedra UNESCO.

Sînziana Socol, colaborator al Catedrei de Portugheză, Departamentul de Studii Ibero-Romanice, le va face o incursiune în biblioteca Institutului Camões – Centrul de Limbă Portugheză din Bucureşti, lansând o invitaţie pentru toţi copiii, iubitori de poveşti, în cultura portugheză.

Miercuri, 3 iulie, lector dr. Adriana Urdă ne întreabă ,,La ce ne este de folos chimia?”. Copiii vor realiza experimente distractive din care să vadă cât de folositoare este chimia în viaţa de zi cu zi.

Irina Georgescu, doctorand al Universităţii din Bucureşti, ne explică de ce literatura nu ne dă voie să ne plictisim şi de ce fiecare carte nouă ne îmbogăţeşte cu încă o viaţă.

Joi, 4 iulie, doamna Simona Nicolae, lector la Facultatea de Limbi şi Literaturi Străine, alături de lector dr. Luiza Oancea, vor organiza un atelier cu titlul ,,Şi oamenii din vechime se interesau de modă? Cum se îmbrăcau romanii? Dar grecii?”. Prin intermediul imaginilor, povestirilor şi descrierilor din Antichitate şi Evul Mediu, doamnele profesoare vor arăta copiilor cât de eleganţi erau oamenii de demult.

Copiii înscrişi sunt invitaţi sâmbătă, 22 iunie 2013, în intervalul orar 10-18, să-şi ridice uniformele şi să îşi expună aşteptările legate de UniCo într-o scrisoare pe care să o aducă cu ei. Adresa la care vă aşteptăm este: Strada Schitu Măgureanu nr. 1, Nr. 1, Etaj 6 (Clădirea Universităţii Bucureşti, Lângă Teatrul Bulandra, Sala Izvor).

Construit și implementat de Asociatia „Universitatea Copiilor”, într-un orizont de parteneriate multiple, cu Universitatea din București, Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, Asociația Mesagerii Sănătății, Uniunea Națională a Creatorilor de Emisiuni Radiofonice, dar și cu alte instituții, Universitatea Copiilor constă în realizarea de ateliere științifice chiar în spatiul universitar, pentru copii cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, oferindu-le accesul la cercetarea științifică, posibilitatea de a aplica aceste cunoștințe în viața cotidiană, stimulându-le interesul pentru cunoaștere și pentru construirea unui drum profesional propriu, conform înclinațiilor și afinităților personale, conectat la cerințele reale din actualitate.

Membru fondator al retelei EUCU.NET – European Children’s Universities Network, Asociația „Universitatea Copiilor” își orientează demersurile pentru reformarea educației, în conexiune cu preocupările existente în spatiul european față de atragerea noilor generații în mod responsabil către cunoaștere, cultivarea valorilor în rândul tinerilor și copiilor și construirea propriei lor personalități, responsabile, pregătite să fie „motor” al societății.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0