Arhiva: Subiecte

Modele de Subiecte pentru Evaluarea Naţională şi Bacalaureat 2025: Ce Trebuie Să Știe Elevii și Profesorii

Ministerul Educației, prin Centrul Naţional de Politici şi Evaluare în Educaţie (CNPEE), a publicat vineri modele de subiecte și baremele de evaluare pentru examenele naționale din 2025, inclusiv Evaluarea Națională de clasa a VIII-a și Bacalaureat. Aceste modele sunt disponibile pentru toate disciplinele și tipurile de evaluare, ajutând elevii să se pregătească în mod eficient pentru examenele de final de ciclu.

Evaluarea Națională – Modele de Subiecte pentru Clasa a VIII-a

Pentru Evaluarea Națională 2025, CNPEE a publicat 11 modele de subiecte pentru disciplinele de bază:

  • Limba și literatura română
  • Matematică
  • Limba maternă (pentru minorități: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, rromani, italiană, ucraineană).

Aceste modele de subiecte oferă o privire clară asupra structurii probelor și a tipurilor de exerciții pe care elevii le vor întâlni la examen, fiind un sprijin semnificativ pentru pregătirea elevilor de clasa a VIII-a și pentru profesori în organizarea cursurilor de pregătire. (vezi aici)

Bacalaureat 2025 – Diversitate în Modelele de Subiecte

Pentru Bacalaureat, au fost publicate 33 de modele de subiecte pentru diferitele profiluri și filiere. Materiile acoperite includ:

  • Limba și literatura română (două tipuri de programă)
  • Limba maternă pentru minoritățile naționale (cu mai multe opțiuni de programă)
  • Matematică (4 tipuri de programă)
  • Istorie, Fizică, Chimie, Biologie, Informatică, Geografie și discipline socio-umane.

De asemenea, CNPEE a pus la dispoziție și modele de bilete de examen pentru evaluarea competențelor lingvistice și digitale, oferind exemple concrete pentru probele orale, probele de înțelegere auditivă și probele scrise la limbile de circulație internațională. (vezi aici)

Noutăți și Resurse pentru Pregătire

Ministerul Educației a confirmat că programele de examen rămân neschimbate față de anul trecut, asigurând astfel o continuitate care le oferă elevilor și profesorilor predictibilitate în pregătire. De asemenea, structura variantelor de subiecte este similară cu cea din anul anterior, facilitând familiarizarea elevilor cu formatul examenelor.

Pe site-ul oficial dedicat examenelor, secțiunea „Arhivă” conține variantele de subiecte folosite în ultimii trei ani, inclusiv subiectele de rezervă și cele de la simulările naționale. Această arhivă este o resursă valoroasă pentru cei care doresc să revadă și să exerseze diverse tipuri de subiecte.

Modelele de subiecte publicate sunt o oportunitate excelentă pentru elevi să își evalueze nivelul de pregătire și să înțeleagă cerințele examenelor naționale. Accesarea acestora din timp, împreună cu consultarea baremelor de corectare, poate oferi elevilor și profesorilor un avantaj semnificativ, transformând pregătirea într-un proces mai clar și mai organizat.

Modele de subiecte pentru examenele naționale 2024

Conform Metodologiilor privind Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2023- 2024 și examenul național de bacalaureat 2024, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a publicat astăzi, 1 noiembrie, modele de subiecte însoțite de baremele de evaluare și de notare corespunzătoare.

Astfel, pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt publicate modele de subiecte pentru 3 probe (mai precis, 11 modele de subiecte) la următoarele discipline:

– limba și literatura română

– matematică

– limba și literatura română pentru minoritatea maghiară

– limba și literatura maternă pentru minoritățile naționa: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, rromani, italiană, ucraineană.

Pentru examenul național de bacalaureat au fost publicate 32 de modele de subiecte pentru probele scrise (programe de examen diferențiate pe filiere/profiluri), astfel:

  • Limba și literatura română (două tipuri de programă)
  • Limba și literatura maternă pentru minoritățile naționale (maghiară – două tipuri de programă, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, italiană, ucraineană)
  • Matematică (4 tipuri de programă) și Istorie
  • Fizică (două tipuri de programă), Chimie (două tipuri de programă), Biologie (două tipuri de programă), Informatică (două tipuri de programă, fiecare pentru două limbaje de programare), Geografie, Discipline socio-umane (5 discipline).

De asemenea, pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sunt disponibile:

  • pentru competențele lingvistice de comunicare în limba română și în limba maternă (pentru candidații care studiază în limbile minorităților naționale) – 9 modele de bilete de examen;
  • pentru competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – 10 modele de bilete de examen (proba orală), 10 modele de teste însoțite, fiecare, de fișiere audio (proba de înțelegere a unui text audiat) și 10 modele de subiecte (proba scrisă);
  • pentru competențele digitale – două modele de subiecte pentru fiecare dintre cele două fișe de evaluare.

Menționăm că programele de examen nu au suferit modificări față de cele în vigoare pentru anul școlar 2022 – 2023, iar structura variantelor de subiecte este similară celei din anul școlar trecut.

Reamintim faptul că pe site-ul dedicat sunt publicate, în secțiunea Arhivă, variantele de subiecte extrase în fiecare din sesiunile anterioare din anii 2022 și 2023, inclusiv subiectele de rezervă, subiectele de la simulările naționale și modelele oficiale.

Sursa: MINISTERUL EDUCATIEI EDU.ro

Bareme la BAC 2023 matematică si istorie publicate de Ministerul Educației

​Baremele la matematică si istorie la BAC 2023 au fost publicate de Ministerul Educației în jurul orei 15.00, absolvenții de liceu care au susținut astăzi probele de matematică si istorie la bacalaureat putând afla care este baza de corectare a subiectelor.

Proba E.c) Matematică, Istorie – 15:00 27.06.2023

Modele de subiecte pentru Bacalaureat 2023

Pe site-ul său destinat special examenelor naționale – subiecte.edu.ro – Ministerul Educației a publicat modele de subiecte la Bacalaureat 2023.

Pe site-ul Subiecte.edu.ro, viitorii absolvenți de liceu pot găsit subiecte și bareme la absolut toate probele de examen, de la limba și literatura română până la psihologie sau logică.

Modele de subiectele la Bacalaureat 2023 pentru toate celelalte materii și profile pot fi descărcate de AICI.

Programele pentru examenele de Bacalaureatul 2023 sunt aceleași de dinainte de perioada pandemiei.

Subiecte Bacalaureat 2022 la română

Examenul de BacalaureatElevii de la profilul uman au avut de rezolvat varianta cu numărul 6. Primele două părți ale examenului au fost similare cu cele primite la profilul real.

Astfel, la Subiectul I, textul la prima vedere a fost identic pentru toți elevii. Vorbim de fragmentul scris de Nicolae Iorga – ”Doamna Elena Cuza”: 5 itemi de rezolvat la partea A, iar la partea B, de scris un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze ”dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Apoi, la Subiectul al II-lea, unde elevii pot primi un maxim de 10 puncte, trebuia realizată o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

Diferite la cele două profile a au fost cerințele la Subiectul al III-lea. Astfel, la uman elevii au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unui personaj dintr-o comedie studiată. Tot 30 de puncte se acordă și la uman în această secțiune

La profilul real de la examenul de Bacalaureat 2022, candidații au primit varianta 6 de rezolvat.

La Subiectul I, pe baza fragmentului unui fragment al lui Nicolae Iorga – ”Doamna Elena Cuza”, elevii au avut de rezolvat 5 cerințe la partea A.

La partea B, elevii au avut de alcătuit un text de minimum 150 cuvinte, notat cu 20 de puncte, în care să argumenteze dacă întâlnirea cu o personalitate (istorică, socială, culturală etc.) produce sau nu emoție, raportându-se atât la informațiile din fragmentul extras din textul Doamna Elena Cuza de Nicolae Iorga, cât și la experiența personală sau culturală”.

Subiectul al II-lea – notat cu 10 puncte, a constat într-o argumentare a perspectivei narative într-un text de Cezar Petrescu – Întunecare.

În fine, la Subiectul al III-lea – candidații au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte, în care să prezinte particularitățile unei comedii studiate. Partea aceasta este notată cu 30 de puncte.

Mai multe detalii aici.

Ce subiecte au avut de rezolvat elevii la Simularea pentru Bacalaureat 2022 – limba și literatura română

Luni, 28 martie 2022, a avut loc simularea primei probe din cadrul examenului de Bacalaureat. Elevii aflați în anii terminali au susținut proba la limba și literatura română.

La Subiectul I, elevii care au susținut proba scrisă de la simulare, atât la real, cât și la uman, au avut de rezolvat mai multe cerințe pe baza unui fragment din ”Destăinuiri” de Profira Sadoveanu.

Și Subiectul II a fost unul similar, elevii având de explicat rolul notaților dintr-un text de George Mihail-Zamfirescu (Idolul și Ion Anapoda).

În fine, la Subiectul al III-lea, elevii care studiază la profilul real au avut de redactat un eseu de minimum 400 de cuvinte în care să prezinte particularitățile unui text poetic studiat, care îi aparține lui Tudor Arghezi.

Cei de la profilul umanist au avut o cerință similară, dar pentru un text poetic al lui Ion Barbu.

Simularea Bacalaureatului 2022 începe luni, 28 martie

​Simularea Bacalaureatului 2022 începe luni, 28 martie, cu proba de limba și literatura română

Calendar simulare BAC 2022

  • 28 martie 2022: Proba E) a) – probă scrisă – Limba şi literatura română
  • 29 martie 2022: Proba E) c) – probă scrisă – proba obligatorie a profilului
  • 30 martie 2022: Proba E) d) – probă scrisă – proba la alegere a profilului şi specializării
  • 31 martie 2022: Proba E) b) – probă scrisă – Limba şi literatura maternă
  • 14 aprilie 2022: Afișarea rezultatelor la simularea bacalaureatului 2022

Pentru pregătirea elevilor care susțin simularea BAC 2022, Ministerul Educației a publicat modele de subiecte și barem la română, care să-i ajute în pregătirea pentru bacalaureat.

Ce subiecte vor fi exceptate la simularea BAC

Potrivit Ministerului Educației, subiectele vor fi elaborate pe baza conţinuturilor şi competenţelor asociate acestora, conform programelor de examen pentru Evaluare Națională şi Bacalaureat.

Cu toate acestea sunt programe și continuturi exceptate:

  • programe și conținuturi exceptate pentru elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă – BAC 2022: detalii aici [fișier pdf].h2: Notele la simulare nu se trec în catalog decât în situații excepționale

Consultă aici PROGRAMA pentru bacalaureat 2022