Ministrul delegat Mihnea Costoiu: „România a fost şi va rămâne un partener activ al Francofoniei”

0
(0)

Ministrul delegat pentru Învăţământ Superior, Cercetare Ştiinţifică şi Dezvoltare Tehnologică, domnul Mihnea Costoiu, s-a întâlnit joi, 6 iunie, cu doamna Yamina Benguigui, ministru delegat pe lângă Ministrul francez al Afacerilor Externe, însărcinat cu Francofonia. Cei doi interlocutori au abordat subiecte de interes comun din sfera învăţământului preuniversitar, învăţământului superior şi al cercetării, cu accent pe iniţiativele şi programele menite să promoveze şi să sprijine obiectivele strategiei Agenţiei Universitare a Francofoniei (AUF) – Biroul Europa Centrală şi Orientală.

Demnitarul român şi-a asigurat omologul francez că Ministerul Educaţiei Naţionale va rămâne acelaşi partener de nădejde al Agenţiei Universitare a Francofoniei, exprimându-şi în acelaşi timp convingerea că ambele instituţii vor colabora sub aceleaşi bune auspicii de până acum. Precizăm că strategia AUF prevede derularea activităţilor pe bază de proiecte cu tematici care să răspundă noilor provocări socio-economice, precum şi noilor misiuni ale universităţilor în cadrul procesului Bologna. Axele acestei strategii sunt susţinerea învăţământului şi cercetării în cadrul unor tematici precum „Statul de drept, democraţie şi societate”, „Mediu înconjurător, apă, energie, climă” etc., promovarea diversităţii culturale şi lingvistice, respectiv dezvoltarea expertizei şi a inovării în învăţământul superior.

Alt subiect discutat a fost Programul de burse doctorale şi de cercetare „Eugen Ionescu”, înfiinţat cu ocazia Sommet-ului Francofoniei la Bucureşti. Ministrul delegat Mihnea Costoiu a subliniat efortul Guvernului României de a finanţa acest program în cadrul căruia 209 doctoranzi şi 128 post-doctoranzi din 25 de ţări francofone au beneficiat, începând din 2007, de un stagiu ştiinţific în cele 26 de universităţi din România, partenere ale programului de burse «Eugen Ionescu». Ministrul român şi-a exprimat, de asemenea, disponibilitatea de a primi sugestii care pot dinamiza, pe de-o parte, relaţiile de lungă durată şi excelenta colaborare pe care România le are cu Franţa în domeniul educaţiei şi, pe de altă parte,  relaţiile de parteneriat în cadrul Francofoniei instituţionale, anul acesta aniversându-se 20 ani de la dobândirea statutului de membru cu drepturi depline în Organizaţia Internaţională a Francofoniei.

La rândul său, doamna Yamina Benguigui a apreciat colaborarea fructuoasă dintre cele două ţări, România fiind un pol al Francofoniei în regiune, dar şi prezenţa ţării noastre cu un număr important de rectori ai universităţilor membre AUF, la cea de-a 16-a Adunare Generală AUF (7-10 mai 2013).

Din delegaţia franceză au mai făcut parte domnul Phillippe Gustin, ambasadorul Franţei în România şi domnul Stanislas Pierret, directorul Institutului Francez din Romania, cărora ministrul delegat Mihnea Costoiu le-a mulţumit pentru sprijinul constant pe care-l acordă în consolidarea învăţământului preuniversitar bilingv.

Agenţia universitară a Francofoniei (AUF) este una dintre cele mai mari asociaţii mondiale de universităţi, grupând 786 de instituţii de învăţământ superior şi de cercetare din 98 de ţări de pe cinci continente. Instituţiile membre ale acestei reţele utilizează limba franceză în activităţile pe care le derulează.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0