Arhiva: Bacalaureat

Simulare probe scrise examen bacalaureat 2024: Analiza gradului de reușită pe itemi (prin raportare la competențele urmărite)

Subsecvent simulării organizate de către Ministerul Educației (4 – 7 martie), Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a efectuat o analiză detaliată a rezultatelor înregistrate la nivel național prin corelare cu specificul fiecărui item.

Potrivit CNPEE, în urma acestui tip de abordare analitică a rezultatelor înregistrate de elevii care au susținut probele simulării, grupul de lucru din cadrul CNPEE (alcătuit din profesori de specialitate) a identificat elemente în măsură să optimizeze proiectarea variantelor de subiecte pentru examen, astfel încât ponderea itemilor satisfăcător/bine/foarte bine performați (itemi de succes) să crească în economia testului și, în același timp, a formulat sugestii privind activitățile de tip remedial pe care elevii le pot parcurge.

Regăsiți mai jos cele două materiale elaborate de către specialiștii CNPEE:

Aceste documente fac obiectul prelucrărilor în teritoriu de către inspectorii școlari cu atribuții în gestionarea disciplinelor de examen.

COMUMICAT DE PRESĂ MINISTERUL EDUCATIEI

Sinteza rezultatelor înregistrate la simularea examenului național de bacalaureat 2024

Ministerul Educației a centralizat rezultatele înregistrate la simularea probelor scrise din cadrul examenului național de bacalaureat, susținută în perioada 4 – 7 martie 2024, la nivel național, de elevii claselor a XII-a şi a XIII-a seral/frecvenţă redusă.

A. Informații privind organizarea evaluării digitalizate

Au fost implicați în procesul de evaluare 13.897 de profesori evaluatori, dintre care:

  • Limba română: 3.909
  • Matematică/istorie: 4.459
  • Limba maternă: 264
  • Disciplina la alegere: 5.265

În cadrul celor peste 1.320 de centre de examen (licee), scanarea și încărcarea lucrărilor pe platforma informatică au fost asigurate de peste 10.000 profesori asistenți.

Platforma a funcționat în parametri optimi pe întreaga durată a desfășurării proceselor.

B. Informații privind rezultatele înregistrate

Potrivit rapoartelor statistice furnizate de platforma informatică, se înregistrează următoarea situație pe probe și tranșe de note:

C. Comunicarea rezultatelor

Rezultatele înregistrate la probele scrise ale simulării examenului național de bacalaureat 2024 au fost transmise către Inspectoratele Școlare Județene/al Municipiului București. La momentul transmiterii prezentei informări, rezultatele se transmit de la nivelul inspectoratelor școlare către fiecare unitate de învățământ sub forma cataloagelor cu notele finale. Borderourile asociate fiecărei evaluări, corespunzătoare celor 33 de tipuri de subiecte, vor fi trimise de către Ministerul Educației inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București până cel târziu marți, 19 martie 2024, urmând a fi transmise de către inspectorate către fiecare unitate de învățământ cel târziu până pe 20  martie 2024.

În ceea ce privește modalitatea de comunicare a rezultatelor, Ministerul Educației face demersuri pentru dezvoltarea platformei de evaluare digitalizată, astfel încât, începând de anul școlar viitor, rezultatele probelor scrise ale simulărilor examenelor naționale să fie comunicate anonimizat, prin afișare pe platformă, similar examenelor naționale.

D. Precizări importante

Dată fiind generalizarea evaluării digitalizate pentru simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat, facem următoarele precizări:

  • Lucrările scrise ale elevilor care au susținut simularea probelor scrise din cadrul examenului de bacalaureat se află în unitățile de învățământ în care elevii au susținut probele scrise.

  • Profesorii care predau disciplinele la care s-au susținut probele simulării au acces la lucrările elevilor din clasele la care predau, precum și, începând cu 20 martie, la borderourile de evaluare corespunzătoare. Conducerile unităților de învățământ vor pune la dispoziția cadrelor didactice borderourile de evaluare transmise de la nivelul Ministerului Educației prin inspectoratele școlare, pentru a fi folosite în procesul de vizualizare a lucrărilor de către elevi/părinți.

  • În contextul utilizării platformei de evaluare digitalizată, Ministerul Educației dispune pentru prima oară de date relevante pentru o imagine de ansamblu  asupra gradului de reușită la fiecare dintre itemii administrați. În acest sens, menționăm că, dat fiind numărul mare de tipuri de subiecte (33) și faptul că procesul de evaluare s-a încheiat în cursul serii de joi, 14 martie, statisticile privind gradul de reușită pe fiecare item, la nivel național, vor fi făcute publice cel mai târziu pe 22 martie.

Precizăm că datele care stau la baza prezentei sinteze a rezultatelor au fost extrase din platforma de evaluare digitalizată și prelucrate la nivelul Ministerului Educației. Informațiile care permit astfel de analize, precum și analize ale gradului de reușită pe itemi vor fi disponibile la nivelul fiecărui Inspectorat Școlar Județean/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, respectiv al fiecărei unități de învățământ odată cu transmiterea borderourilor de evaluare.

Rezultatele vor fi analizate la nivelul fiecărei unități de învățământ prin discuții cu elevii, ședințe cu părinții, precum și la nivelul consiliului profesoral, în vederea adoptării unor măsuri adecvate fiecărei situații în parte, scopul fiind îmbunătățirea performanțelor școlare.

COMUNICAT DE PRESĂ MINISTERUL EDUCATIEI

Modele de subiecte pentru examenele naționale 2024

Conform Metodologiilor privind Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a în anul școlar 2023- 2024 și examenul național de bacalaureat 2024, Centrul Național de Politici și Evaluare în Educație (CNPEE) a publicat astăzi, 1 noiembrie, modele de subiecte însoțite de baremele de evaluare și de notare corespunzătoare.

Astfel, pentru Evaluarea Națională pentru absolvenții clasei a VIII-a sunt publicate modele de subiecte pentru 3 probe (mai precis, 11 modele de subiecte) la următoarele discipline:

– limba și literatura română

– matematică

– limba și literatura română pentru minoritatea maghiară

– limba și literatura maternă pentru minoritățile naționa: maghiară, germană, sârbă, slovacă, croată, rromani, italiană, ucraineană.

Pentru examenul național de bacalaureat au fost publicate 32 de modele de subiecte pentru probele scrise (programe de examen diferențiate pe filiere/profiluri), astfel:

  • Limba și literatura română (două tipuri de programă)
  • Limba și literatura maternă pentru minoritățile naționale (maghiară – două tipuri de programă, germană, sârbă, slovacă, croată, turcă, italiană, ucraineană)
  • Matematică (4 tipuri de programă) și Istorie
  • Fizică (două tipuri de programă), Chimie (două tipuri de programă), Biologie (două tipuri de programă), Informatică (două tipuri de programă, fiecare pentru două limbaje de programare), Geografie, Discipline socio-umane (5 discipline).

De asemenea, pentru probele de evaluare a competențelor lingvistice și digitale sunt disponibile:

  • pentru competențele lingvistice de comunicare în limba română și în limba maternă (pentru candidații care studiază în limbile minorităților naționale) – 9 modele de bilete de examen;
  • pentru competențele lingvistice într-o limbă de circulație internațională – 10 modele de bilete de examen (proba orală), 10 modele de teste însoțite, fiecare, de fișiere audio (proba de înțelegere a unui text audiat) și 10 modele de subiecte (proba scrisă);
  • pentru competențele digitale – două modele de subiecte pentru fiecare dintre cele două fișe de evaluare.

Menționăm că programele de examen nu au suferit modificări față de cele în vigoare pentru anul școlar 2022 – 2023, iar structura variantelor de subiecte este similară celei din anul școlar trecut.

Reamintim faptul că pe site-ul dedicat sunt publicate, în secțiunea Arhivă, variantele de subiecte extrase în fiecare din sesiunile anterioare din anii 2022 și 2023, inclusiv subiectele de rezervă, subiectele de la simulările naționale și modelele oficiale.

Sursa: MINISTERUL EDUCATIEI EDU.ro

Calendar Bacalaureat 2024

Examenul de BacalaureatConform unui proiect al Ministerului Educației, în 2024 calendarul examenului de Bacalaureat va fi următorul:

  • 17-19 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba română, proba A;
  • 19-20 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală la limba maternă, proba B;
  • 19-21 iunie 2024 – evaluarea competențelor digitale, proba D;
  • 25-27 iunie 2024 – evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională;
  • 1 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și literatura maternă;
  • 2 iulie 2024 – proba obligatorie a profilului, probă scrisă;
  • 3 iulie 2024 – proba la alegere a profilului, proba scrisă;
  • 4 iulie 2024 – proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Noul an școlar vine și cu o serie de schimbări cu privire la bursele elevilor, exmatricularea acestora, noi materii introduse în școli, crearea unui „card național de elev”.

Rezultatele înregistrate în a doua sesiune a examenului național de bacalaureat 2023 (înainte de contestații)

Examenul de BacalaureatMinisterul Educației a publicat astăzi, 25 august, ora 10:00, rezultatele înregistrate în sesiunea august 2023 a examenului naţional de bacalaureat – înainte de contestaţii.

Rata cumulată de promovare (rezultate inițiale – toate promoțiile) este 29,8%.

Rata de promovare pentru promoția anului curent este 31,2%, respectiv 26,8% pentru promoțiile anterioare. 

Astfel, din totalul candidaților promovați (8.504), 6.108 candidaţi aparțin promoţiei 2023, iar 2.396 de candidaţi fac parte din promoţiile anterioare.

La probele scrise au fost prezenți 28.558 de candidaţi din totalul celor 33.974 de candidaţi înscrişi. Au fost eliminaţi pentru fraudă sau tentativă de fraudă 67 de candidaţi (aceştia nu se vor putea înscrie la următoarele două sesiuni).

Contestațiile pot fi depuse astăzi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest scop, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care este menționat faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi afișate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare a fiecărei probe scrise este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase). Rata de promovare este calculată din totalul candidaţilor prezenţi, incluzând în această categorie şi candidaţii eliminaţi.

Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației a generalizat evaluarea digitalizată a lucrărilor, proces care nu a implicat schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise. În schimb, oferă o serie de avantaje importante:

  • eliminarea costurilor aferente transportului lucrărilor dintr-un județ în altul, în vederea evaluării, implicit a birocrației (borderourile individuale de notare, precum și cele finale sunt generate automat, odată cu finalizarea evaluării);
  • reducerea timpului de lucru destinat evaluării;
  • transmiterea, în mod automat și aleatoriu, către alți doi evaluatori, a lucrărilor pentru care diferența dintre notele acordate de cei doi evaluatori inițiali este mai mare de un punct;
  • scăderea riscului erorii umane în privința calculului notei finale, a acordării altor punctaje decât cele din baremul de corectare, a introducerii notelor de pe lucrare în calculator în vederea afișării rezultatelor;
  • posibilitatea realizării unor analize complexe pe baza rezultatelor înregistrate la examenele naționale, pe itemi, categorii de elevi sau școli pentru a valorifica rezultatele evaluării în beneficiul elevilor.

Pentru evaluarea digitalizată se utilizează scanere distribuite și instalate în fiecare centru de examen. Lucrările sunt scanate în sala de examen, la sfârșitul probei scrise, în prezența candidatului, fiind încărcate pe platforma de evaluare de către profesorii asistenți.

Secretizarea lucrării se face automat, în momentul încărcării, nemaifiind necesar a fi făcută de către candidați/profesorii asistenți. Ulterior, lucrările sunt repartizate automat și aleatoriu, prin intermediul platformei, către doi evaluatori aflați în alt județ decât județul din care provin candidații.

Sursa: Comunicat Ministerul Educatiei

A doua probă scrisă din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat: proba obligatorie a profilului – E.c)

Astăzi, 17 august, s-a desfășurat a doua probă scrisă din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat: proba obligatorie a profilului – E.c).

Au participat 15.386 de candidați din totalul celor 19.027 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă la una dintre cele două discipline: Matematică sau Istorie.

Nu s-au prezentat 3.612 candidați, iar 29 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Reamintim că, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15:00 pe site-ul de profil, conform procedurii.

Următoarele două probe scrise vor avea loc:

  • Vineri, 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)

și

  • Luni, 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Acest proces  nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Sursa: Comunicat de presa Ministerul Educatiei

Proba scrisă de Limba și literatura română – proba E.a) din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat 2023

La proba scrisă de Limba și literatura română – proba E.a) din cadrul celei de-a doua sesiuni a examenului național de bacalaureat 2023, desfășurată astăzi, 16 august, au fost prezenți 14.971 de candidați din totalul celor 17.621 de candidați care și-au exprimat opțiunea de a susține această probă.

Nu s-au prezentat 2.629 de candidați, iar 21 de candidați au fost eliminați pentru fraudă sau tentativă de fraudă.

Reamintim că, în funcție de rezultatele obținute în sesiunile anterioare și recunoscute ca atare, în urma solicitărilor exprese, numărul candidaților prezenți la fiecare probă este diferit. Altfel spus, cei peste 33.900 de candidați înscriși susțin examenul integral sau parțial.

Subiectele și baremul de corectare au fost publicate la ora 15:00 pe site-ul de profil, conform procedurii.

Următoarele probe scrise sunt programate astfel:

  • Joi, 17 august: Proba obligatorie a profilului – proba E.c)
  • Vineri, 18 august: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d)
  • Luni, 21 august: Limba și literatura maternă – proba E.b).

Probele de evaluare a competențelor (lingvistice și digitale) au fost echivalate/recunoscute în perioada 7 – 11 august.

Afișarea primelor rezultate, în format anonimizat, conform prevederile specifice în vigoare (Regulamentul general privind protecția datelor – GDPR), va avea loc în data de 25 august (până la ora 12:00). Contestațiile pot fi depuse în aceeași zi, în intervalul orar 12:00 – 18:00, atât în format standard/letric, cât și electronic. În acest sens, candidații completează, semnează și depun/transmit electronic inclusiv o declarație-tip în care se menționează faptul că au luat cunoștință că nota acordată ca urmare a soluționării contestației este finală și poate modifica, după caz, nota inițială, prin creștere sau descreștere.

Rezultatele finale vor fi comunicate marți, 29 august.

Nota minimă de promovare – pentru fiecare probă – este 5 (cinci), iar media finală necesară pentru a promova examenul este cel puțin 6 (șase).

Precizăm că, începând cu această sesiune a examenului național de bacalaureat, Ministerul Educației generalizează evaluarea digitalizată a lucrărilor candidaților. Acest proces  nu implică schimbări în ceea ce privește criteriile de evaluare/baremele și tipurile de subiecte pentru probele scrise ale examenului de bacalaureat.

Sursa: Comunicat de presa MInisterul Educatiei