Bacalaureat: retrospectiva 2008

0
(0)

O interesanta trecere in revista a recent incheiatului examen de Bacalaureat a realizat Calificativ.ro, primul site din Romania care ofera posibilitatea elevilor de a-si nota profesorii. Iata textul pe larg:

Bacalaureatul 2008 se apropie cu pasi repezi de sfarsit. Momente tensionate, nervi, caldura, dar si clipe de respiro pentru elevii de clasa a XII-a, au constituit ingredientele principale pentru examenul de anul acesta.

Inainte de bacalaureat, Ministerul Educatiei si Cercetarii a reamintit sanctiunile care ar fi fost aplicate in cazul in care profesorii ar incerca sa fraudeze examenul. In functie de gravitate, se putea recurge la observatie scrisa, avertismente, diminuarea salariului cu pana la 15 % chiar si desfacerea contractului de munca sau inchisoare.
De altfel si asa zisul ‘protocol’ la bac a fost interzis, desi in medie fiecare elev da in jur de 200 de lei la bugetul liceului, cazul mediatizat fiind cel al Liceului ‘Gheorghe Airinei’ din Bucuresti, in care cei aproape 250 de elevi au cotizat pentru mancarea, bautura si cazarea profesorilor cu suma de 200 de lei. De asemenea elevii de la Liceul ‘George Enescu’ spun ca au dat 12.000 de lei pentru bacalaureat.

Un alt scandal de proportii a tinut pentru cateva zile pagina ziarelor. Ministrul Cristian Adomnitei a sesizat parchetul pentru ca cerintele subiectelor de la proba orala au circulat pe internet. Multa tevatura pentru nimic, pentru ca de fapt aflarea acestor subiecte practic au iscat mai multe emotii si mai multe scandaluri decat e necesar.                        
Prima proba orala a fost de asemenea contestata. Ca in mai toate domeniile au existat si nemultumiti. Desi peste jumatate dintre elevi au reusit sa ia nota 10, iar statisticile arata ca doar 279 de candidati nu au reusit sa promoveze aceasta proba orala, cativa candidati de la Colegiul National ‘Gh. Lazar’ s-au plans ca subiectele pe care le-au avut de interpretat au fost mult prea grele si desi s-au pregatit intens pentru acest examen, nota obtinuta a fost doar 8.00. La proba orala la limba si literatura romana a fost chiar si un eliminat. Elevul din Turda a fost prins cu materiale informative asupra lui, trebuind sa susina probele in toamna.

Elevii care apartin minoritatilor nationale, au trebuit sa sustina pe datele 24-25 iunie proba la limba materna.

Probele orale s-au sfarsit cu cele de limba moderna in care in jur de 230.000 de absolventi au trebuit sa obtina nota minima 5 pentru a trece mai departe.

Vineri, 27 iunie 2008, emotiile candidatilor au crescut pentru ca ei au sustinut proba scrisa la limba si literatura romana. Perchizitionarea corporala a elevilor este interzisa prin lege, desi profesorii au dreptul sa le ceara acestora sa predea orice fel de materiale care constituie sursa de inspiratie. De aici s-a declansat un nou scandal, pentru ca au fost gasite zeci de lucrari identice, copiate dupa culegerile cu rezolvari ale subiectelor de bacalaureat.
Zvetlana Preoteasa, reprezentantul ministerului, a demarat o ancheta. Rezultatele acesteia nu au confirmat insa zvonurile.
Totusi la proba A a bacalaureatului au fost eliminati peste 50 de elevi din toata tara, iar perlele au fost de asemenea pe masura, demonstrand astfel ca multi dintre candidati nu au acordat atentie pregatirii pentru examen.

O alta zi, un alt examen. 30 iunie 2008- ziua in care peste 9000 de elevi au sustinut proba scrisa la limba si literatura materna.

Spiritele s-au incins insa in ziua de 1 iulie 2008, cand la proba obligatorie a profilului, proba D. Daca la geografie si istorie subiectele au fost accesibile, la matematica M1 un elev sustine categoric ca ‘M1=Moarte’. Parerile celor care au dat acest examen de matematica sunt ca peste 50% dintre elevi vor pica la aceasta proba, sau ca notele obtinute vor fi foarte mici.

Marti, 1 iulie, 12 profesori din Bistrita Nasaud au fost inlocuiti pentru ca le-au permis elevilor sa copieze.

Probele E si F, cele la alegere din aria curriculara corespunzatoare specializarii inchid sirul emotiilor candidatilor de clasa a XII-a. Rezultatele finale vor fi afisate pe data de 5 iulie 2008, urmand ca eventualele contestatii sa fie facute in aceeasi zi pana la orele 20.00. Rezolvarea contestatiilor se face intre 7 si 8 iulie.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0