Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 – Sesiunea iunie-iulie 2015

0
(0)

Ministerul Educatiei a publicat in Monitorul Oficial joi, 4 septembrie, Ordinul privind organizarea si desfasurarea examenului de bacalaureat national – 2015. Ordinul nr. 4.430 din 29 august 2014 este semnat de ministrul Educatiei Nationale, Remus Pricopie.

Calendarul examenului de Bacalaureat 2015 – Sesiunea iunie-iulie 2015

25 – 29 mai 2015 Inscrierea candidatilor la prima sesiune de examen
29 mai 2015 Incheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
8 – 10 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba romana – proba A
10 – 12 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice de comunicare orala in limba materna – proba B
15 – 19 iunie 2015 Evaluarea competentelor digitale – proba D
22 – 26 iunie 2015 Evaluarea competentelor lingvistice intr-o limba de circulatie internationala – proba C
29 iunie 2015 Limba si literatura romana – proba E)a) – proba scrisa
30 iunie 2015 Limba si literatura materna proba E)b) – proba scrisa
1 iulie 2015 Proba obligatorie a profilului – proba E)c) – proba scrisa
3 iulie 2015 Proba la alegere a profilului si specializarii – proba E)d) – proba scrisa
6 iulie 2015 Afisarea rezultatelor (pana la ora 12:00)
6 iulie 2015 Depunerea contestatiilor (orele 12:00 – 16:00)
7 – 9 iulie 2015 Rezolvarea contestatiilor
10 iulie 2015 Afisarea rezultatelor finale

Examenul de Bacalaureat 2015 se va desfasura conform Metodologiei care a functionat si anul acesta si respectand ordinul de ministru publicat astazi in Monitorul Oficial.

MODIFICARI PENTRU ORGANIZAREA BACALAUREAT 2015

Se schimba programa de bacalaureat pentru Matematica.

Camerele video se mentin si bacalaureatul de anul viitor. Comisiile judetene de bacalaureat asigura dotarea cu camere de supraveghere video si audio functionale a salilor in care se desfasoara probele examenului de bacalaureat national, a salilor in care se descarca si multiplica subiectele, precum si a salilor in care se preiau, se evalueaza si se depoziteaza lucrarile scrise, se arata in ordin.

Comisiile de bacalaureat din centrele de examen si comisiile de BAC judetene “verifica, prin sondaj, inregistrarile audio-video din salile de examen, dupa incheierea probei scrise. In cazul in care, la verificarea prin sondaj, se constata nereguli, fraude sau tentative de frauda ori in cazul in care exista sesizari privitoare la nereguli, fraude sau tentative de frauda, verificarea se face pentru inregistrarile din toate salile de examen din centrul respectiv”, prevede ordinul ministrului educatiei.

Daca in urma acestor verificari se constata nereguli, comisia de bacalaureat din centrul de examen este obligata sa “ia masurile care se impun, care pot merge pana la eliminarea candidatilor din examen”.

Profesorii din comisiile din centrele de examen si de evaluare, inclusiv persoanele de contact si informaticienii, trebuie sa fie selectati din alte scoli decat cele din care provin candidatii la BAC arondati acestor centre.

Ordinul prevede ca nu vor fi nominalizate in comisiile de bacalaureat persoane care, in sesiunile anterioare ale examenelor nationale, nu si-au indeplinit in mod corespunzator atributiile, care au savarsit abateri, au fost sanctionate.

REGULI DE PARTICIPARE LA BACALAUREAT 2015

Absolventilor de liceu le este interzis sa intre in salile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacose – pe care sunt obligati sa le lase in sala de depozitare din liceul in care sustin bacalaureatul. Candidatii care refuza sa depoziteze aceste obiecte “nu vor fi primiti in examen”.

De asemenea, absolventilor de liceu le este interzis sa aiba in salile de examen, “in obiectele de imbracaminte sau incaltaminte, in penare si altele asemenea ori in bancile in care sunt asezati in salile de examen orice fel de lucrari: manuale, carti, dictionare, culegeri, formulare, memoratoare, notite, insemnari, rezumate, ciorne sau lucrari ale altor candidati etc., care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor”.

Candidatii de la Bacalaureat nu au voie sa intre in examen nici cu telefoane mobile, casti audio si nici cu orice fel de mijloc electronic de calcul sau de comunicare ce “permite conectarea la internet/la retele de socializare, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare intre candidati sau cu exteriorul”.

Absolventilor li se interzice sa comunice intre ei sau cu exteriorul, sa transmita ori sa schimbe intre ei foi din lucrare, ciorne, notite sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru comunicare intre candidati ori cu exteriorul.

Candidatii la BAC care incalca regulile de mai sus vor fi eliminati din examen, indiferent daca au folosit sau nu materialele interzise si indiferent daca acestea au fost introduse in sala de examinare de catre ei, de catre alti candidati, profesori din comisie sau de alte persoane.

Incalcarea acestor reguli reprezinta tentativa de frauda, iar absolventii respectivi nu mai pot participa la urmatoarele probe ale Bacalaureatului si sunt declarati “eliminati din examen”. De asemenea, cei “eliminati din examen” nu mai au posibilitatea de a le fi recunoscute, in sesiunile urmatoare, notele pe care le-au obtinut la examenele bac-ului pe care le-au sustinut anterior eliminarii, nici cele de la probele de evaluare a competentelor lingvistice si digitale.

Absolventii de liceu “eliminati din examen” nu mai au dreptul sa participe la urmatoarele doua sesiuni de bacalaureat.

Faceți clic pe o stea pentru a evalua articolul!

Rata medie 0 / 5. Numărul de voturi: 0