Examenul de bacalaureat va fi modificat din anul scolar 2009-2010 si va cuprinde o evaluare in timpul clasei a XII-a si una la sfarsitul ciclului liceal, a declarat Ecaterina Andronescu.
“Ne gandim ca examenul sa aiba doua parti, una sa reprezinte evaluarea competentelor lingvistice si de comunicare, care sa inlocuiasca probele orale sustinute in prezent, in timpul anului.
In ceea ce priveste examenul scris, ne gandim sa il reducem la trei probe, respectiv limba romana obligatorie pentru toate liceele, o proba de matematica sau istorie, in functie de profilul liceului si una la alegere tot in functie de profil.
La aceasta din urma elevii care au terminat specializari realiste vor sustine examenul la fizica, biologie, chimie si informatica iar cei care au terminat stiinte socio-umane la geografie, filosofie, psihologie, logica sau economie “, a declarat Ministrul Educatiei.
Ministrul a mai adaugat ca dupa examenul de bacalaureat, elevii vor primi atestate care sa certifice competentele dobandite in ciclul preuniversitar.
Modificari si la tezele unice
Modificari se vor produce si la tezele unice. Acestea vor fi inlocuite cu un examen de tipul testarilor internationale care va conta in proportie de 50% la admiterea la liceu, a mai declarat ministrul Educatiei.
“Sunt cateva idei privind modul in care vom organiza admiterea la liceu in urmatorii ani si pe care vrem sa le supunem dezbaterii publice. Ne gandim ca din anul scolar 2009-2010 sa tinem cont de notele pe care elevii, care au terminat acum clasa a VII-a, le-au obtinut la tezele unice, insa proportia care se va acorda acestor note va fi doar de 25%, iar 50% din nota va fi constituita de media de absolvire a gimnaziului iar pentru cele 25 de procente ramase din nota finala vom organiza o evaluare de tip PISA a competentelor.
Ne referim la evaluarea competentelor pentru care, in fiecare an, se va da un test care sa cuprinda intrebari de la mai multe discipline si corelari intre discipline “, a spus Andronescu. Dupa 2010 se va renunta la tezele unice, a mai spus ministrul.
Ministrul a adaugat ca nu va reveni la admiterea organizata de licee pentru ca aceasta a fost cerinta unitatilor de prestigiu, care oricum prin admiterea computerizata isi selecteaza elevii cu medii uneori mai mari de 9.50.